Ο Βύρωνας ψηφίζει αντιρατσισμό
10 Μαϊου 2019

Ο Βύρωνας ψηφίζει αντιρατσισμό

 του Άλκη Φαρμάκη

Ο σημερινός δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και η παράταξή του «Στάση Βύρωνα» στήριξαν την εκδήλωση για τα 74 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης των λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έγινε ανήμερα της επετείου στην ιστορική Πλατεία Αγίου Λαζάρου της πόλης του Μπάιρον.

Δεν επρόκειτο για τυπική εκδήλωση, αφού κεντρικό της θέμα ήταν η παρουσίαση και υπογραφή Αντιρατσιστικού Χάρτη Τοπικών Κοινωνιών, που συνεισηγούνται σε υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες η Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών (ΑΚΙΠΟ) και το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ). 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΑΚΙΠΟ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Ζώρας, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας κατά του ρατσισμού και φασισμού δεν θα κερδηθεί αν δίνεται μόνο στο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέσα στις κοινωνίες. Προηγήθηκαν με σύντομες αναφορές στη σημασία της επετείου ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης και ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Κοκόλιας, συγγραφέας του βιβλίου 90 Χρόνια Βύρωνας.  Ποίημά της διάβασε η γνωστή ποιήτρια Γιώγια Σιώκου. 

Πολιτικά ενδιαφέρουσα η εκδήλωση, αφού τον Αντιρατσιστικό Χάρτη Τοπικών Κοινωνιών συνυπέγραψαν, πέραν του δημάρχου Κατωπόδη,  τρεις αντιδήμαρχοί του, οι Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Κόκκαλης και Χρήστος Σπυρόπουλος, αλλά και δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, των Χρήστου Γώγου και Μίλτου Μπαντή (παρέστη προσωπικά), καθώς και  η προερχόμενη από την Αριστερά υποψήφια δήμαρχος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα, Βασιλική Σάρολα.

Τον Αντιρατσιστικό Χάρτη παρουσίασε η ηθοποιός και αντιπρόεδρος της ΑΚΙΠΟ Τζένη Καλλέργη, ενώ παρέστη και χαιρέτησε η Ολυμπία Νικηφορίδη-Βαζαίου αδελφή του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, βυρωνιώτη-παγκρατιώτη και κωνσταντινουπολίτη.

Τα είχε όλα, λοιπόν, η αντιφασιστική-αντιρατσιστική εκδήλωση από πολιτική και συμβολική άποψη, καθώς ολοκληρώθηκε με εθελοντική παρουσίαση μουσικού προγράμματος από την Δέσποινα Τσολάκη και τον μουσικό Βαγγέλη Μαραζάκη με την κιθάρα του.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Πάνος Τριγάζης υπενθύμισε τους ακόλουθους στίχους του Μενέλαου Λουντέμη για τον Βύρωνα: «Η Ιωνία τίναξε την ανθισμένη ποδιά της // και τα λουλούδια πέσανε κάτω από τον Υμηττό». Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, ιδιαίτερα τα προσφυγόπουλα, πρόσθεσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

 Ο Άλκης Φαρμάκης είναι μέλος του Συμβουλίου του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
Your Europe
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • Πόλις Βύρωνας
  • Ζω2
  • Επικοινωνία

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ