Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης στον Βύρωνα
21 Φεβρουαρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης στον Βύρωνα

 Πιστός στις παραδόσεις του ο Δήμος Βύρωνα φιλοξένησε στο Δημαρχείο εκδήλωση, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης, την οποία οργάνωσε το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ). 

Ανάμεσα στους κύριους ομιλητές, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Χρήστος Σπυρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η διοίκηση Κατωπόδη υλοποιεί, από το 2015, ένα νέο τοπικό κοινωνικό συμβόλαιο, ενώ αναφέρθηκε και σε  προγραμματιζόμενες δράσεις, όπως η δημιουργία κέντρου δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ, υπηρεσίες βοήθειας (διαδικαστικού χαρακτήρα) στους άνεργους προκειμένου να βρουν εργασία, ενίσχυση όλων των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Τον εντυπωσιακό απολογισμό του Δικτύου Αλληλεγγύης Βύρωνα παρουσίασε ο εκπρόσωπός του Βασίλης Σχίζας, τονίζοντας ότι ακόμα και σήμερα το Δίκτυο στηρίζει 225 οικογένειες. 

Εξίσου σημαντικό απολογισμό παρουσίασε η Γενική Γραμματέας του Σωματείου Καταναλωτών «Αλληλεγγύη» Μαρία Λούκα, οργάνωση που λειτουργεί το λεγόμενο «Χωριό των Παραγωγών», που αποτελεί μετεξέλιξη της κίνησης «Αγορά Χωρίς Μεσάζοντες». 

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο βετεράνος του BBC δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Ναθαναήλ, μίλησαν επίσης ο οικονομολόγος Νίκος Λιούσης και ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, ο οποίος αναφέρθηκε στα κύρια μηνύματα της Έκθεσης για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη 2019 των Ηνωμένων Εθνών. 

«Ο σημερινός κόσμος, παρότι πολύ πλούσιος από την άποψη του παραγόμενου πλούτου, είναι πολύ άνισος, γι’ αυτό και γεμάτος με κοινωνικές πληγές, που για να επουλωθούν, απαιτείται ρήξη με την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο Νίκος Λιούσης. 

Από την πλευρά του, ο Πάνος Τριγάζης τόνισε ότι  στον 21ο αιώνα, «κάθε διαχωρισμός ανάμεσα στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι ανιστόρητος και απαράδεκτος», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο άνεργος στην ουσία στερείται πολλών άλλων δικαιωμάτων και ελευθεριών». Επιπλέον καυτηρίασε την άποψη έλληνα πολιτικού ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση», προσφεύγοντας στο τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης «Ελευθερία –Ισότητα- Αδελφοσύνη», ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι 32η παγκοσμίως, από την άποψη του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, προηγούμενη στην σχετική κατάταξη εννέα χωρών-μελών της ΕΕ. 

Τέλος, την πρόταση του ΠΑΔΟΠ για Ελληνική Κοινωνική Χάρτα, διάβασε η ποιήτρια Γιώγια Σιώκου, η οποία τόνισε ότι το εν λόγω κείμενο έχει κατατεθεί στην Βουλή και τα κόμματα και παραμένει προς διεκδίκηση.

 

 

20 Φεβρουαρίου 2020

Άλκης Φαρμάκης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΠΑΔΟΠ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
Your Europe
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ