Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα εκφράζουν τη θλίψη τους  για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου
2 Απριλίου 2020

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κατωπόδης και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα, εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου. Ενός ανθρώπου που υπήρξε σύμβολο της αντίστασης ενάντια στο Ναζισμό, αγωνιστής της Δημοκρατίας διαχρονικά, άοκνος εργάτης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενεργός πολίτης και ένας αλληλέγγυος άνθρωπος, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες.

Μαζί με τον Λάκη Σάντα εκτέλεσαν μία από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τη νύχτα της 30ής Μαΐου 1941 κατέβασαν τη Ναζιστική σβάστικα από την  Ακρόπολη. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Έγινε αρχισυντάκτης στο Ριζοσπάστη και αργότερα διευθυντής στην Αυγή. Συνελήφθη επανειλημμένα για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και καταδικάστηκε σε θάνατο, τρεις φορές. Το 1962 τιμήθηκε για την προσφορά του με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν, από την ΕΣΣΔ.

 

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε πάντοτε ενεργός πολίτης και πολλές φορές μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, με την ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Συνασπισμό της Αριστεράς, ενώ υπήρξε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, όταν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε επίμονα και ακούραστα με το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

«Ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης», όπως τον είχε χαρακτηρίσει μεταπολεμικά, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκωλ, από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 δεν είναι πλέον μαζί μας. Η Ελλάδα έχασε ένα γνήσιο πατριώτη αλλά κέρδισε έναν αυθεντικό ήρωα της  σύγχρονης εποχής!

 

Το αμέσως επόμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα, πρόκειται θα εξετάσει πως θα τιμήσει τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου με ονοματοδοσία κάποιου δρόμου ή πλατείας του Δήμου μας ή όποια άλλη πρόταση αρμόζει στην περίσταση.

 

Εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.  

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
Your Europe
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΧΩΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παμβυρώνεια 2019
ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Φεστιβάλ Βράχων
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ