Γενικές οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας Ιανός
17 Σεπτεμβρίου 2020

Γενικές οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας Ιανός

 § Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς (πχ γλάστρες, πινακίδες κλπ).

 

§ Ελέγξτε τα φρεάτια και τις υδρορροές σε ταράτσες και μπαλκόνια.
 
§ Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
 
§ Φροντίστε ώστε όλα τα κινητά τηλέφωνα να είναι πλήρως φορτισμένα.
 
§ Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις. Εφόσον απαιτείται να μετακινηθείτε πεζή αποφύγετε να περνάτε κάτω από μεγάλα δέντρα, πινακίδες και γενικά από όπου είναι επικίνδυνο να τραυματιστείτε λόγω πτώσης αντικειμένων.
 
§ Μην κατεβάζετε μπάζα και ογκώδη αντικείμενα και μην αφήνετε κούτες ή σακούλες με σκουπίδια εκτός κάδων.
 
§ Μην χρησιμοποιείτε ασανσέρ την ώρα της καταιγίδας καθώς μπορεί να έχουμε διακοπές ρεύματος.
 
§ Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο, το internet και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 
 § Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
 
§ Έχετε σε ετοιμότητα φακούς και κινητά και εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού.
 
§ Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών, όπως η Τροχαία, η Πυροσβεστική κλπ.
 
§ Σε περίπτωση που είστε στο αυτοκίνητο, ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του,  μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
 
Αναλυτικές οδηγίες και ενημέρωση:
Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα