Ο ρόλος της σωματικής άσκησης στην προσχολική ηλικία
26 Νοεμβρίου 2020

Ο ρόλος της σωματικής άσκησης στην προσχολική ηλικία

 Η σωματική άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού κατά την νηπιακή ηλικία. Σχετίζεται άμεσα με την σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και με συνήθειες – συμπεριφορές που θα έχουν θετικές επιρροές στην μετέπειτα ζωή του ατόμου. Στο παρακάτω άρθρο θα μιλήσουμε για το τι είναι η σωματική άσκηση, πως πρέπει να γίνεται στα παιδιά και φυσικά  ποια είναι τα οφέλη της.

Γενικά ως σωματική άσκηση ορίζεται οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, η οποία προκαλείται από τους σκελετικούς μύες και απαιτεί ενεργειακή δαπάνη. Ειδικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας (νήπια) συστήνονται ασκήσεις και αθλοπαιδιές σύντομες χρονικά, χαμηλής ώς μέτριας έντασης,  με παιγνιώδη μορφή, έμφαση στην αδρή κινητικότητα και την κιναίσθηση. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω οι εξής: τρέξιμο, διάφορες παραλλαγές κυνηγητού και σκυταλοδρομίες. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους και αποσπώνται. Έτσι προτείνονται η σαφής επεξήγηση του παιχνιδιού πριν και κατά την εκτέλεση του, η παράθεση εύκολων ερωτήσεων με στόχο την επιβράβευση σχετικά με την αθλοπαιδιά και γρήγορες αλλαγές σε ασκησιολόγιο και παιχνίδια.

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην προσχολική ηλικία είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλα. Πιο συγκεκριμένα παρατίθενται παρακάτω: 

·         Η βελτίωση και διατήρηση της σωματικής υγείας

·         Η κοινωνικοποίηση των νηπίων και η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος

·         Ο καθορισμός και η επίτευξη στόχων μέσα από την προσπάθεια

·         Η τόνωση της αυτοπεποίθησης

·         Η αποδοχή και διαχείριση μιας αποτυχίας       

Τέλος ενώ η σημασία της σωματικής άσκησης είναι ευρέως γνωστή για τα οφέλη που προσφέρει στις μεγαλύτερες ηλικίες, δυστυχώς συχνά παραλείπεται στην προσχολική ηλικία με φανερά αρνητικές συνέπειες στην σωματική υγεία των παιδιών (καθιστική ζωή, παιδική παχυσαρκία), αλλά και στην ψυχική (ανεπαρκής αυτοεκτίμηση, έλλειψη κοινωνικοποίησης, περιθωριοποίηση). Κάλο είναι λοιπόν να λάβουμε σοβαρά υπόψιν το ρόλο του προσχολικού αθλητισμού αφιερώνοντας του χώρο και χρόνο. J

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΒΕΡΩΝΑΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα