Ήρθε στον Βύρωνα το ΓΟΠΑ project, ένα... έξυπνο πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων!

Ήρθε στον Βύρωνα το ΓΟΠΑ project, ένα... έξυπνο πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων!

Τα αποτσίγαρα αποτελούν το πιο συχνό/κοινό είδος απορρίμματος, παγκοσμίως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Επιπλέον τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών, η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ αποτελούν κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά. Γίνεται σαφές λοιπόν, ότι η απομάκρυνση και ανακύκλωση των αποτσίγαρων από το δημόσιο χώρο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των ελληνικών πόλεων.

Το ΓΟΠΑ project -που ήλθε πλέον και στο Βύρωνα- είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων, που έρχεται να καλύψει την απουσία αστικών/δημόσιων σταχτοδοχείων στις ελληνικές πόλεις και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει με ευρηματικό τρόπο -μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας- τους καπνιστές, έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο και στο περιβάλλον.

Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η ανακύκλωση των συλλεγόμενων αποτσίγαρων τα οποία στέλνονται προς ανακύκλωση σε γαλλική εταιρεία ανακύκλωσης. Ο καπνός, το χαρτί και η στάχτη κομποστοποιούνται, ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται νέα ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα βιομηχανικά προϊόντα.

Αυτές τις μέρες τοποθετήθηκαν στην πόλη μας 10 τέτοια σταχτοδοχεία, σε πολυσύχναστα σημεία του Βύρωνα, όπως:

  • Στο Πάρκο Καραολή και Δημητρίου
  • Επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης σε στάσεις της Δημόσιας Συγκοινωνίας
  • Έξω από την Παιδική Χαρά της Νέας Ελβετίας
  • Στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία»
  • Και στις πλατείες Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείου) και Φατσέα

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες κάποια έξυπνα... διλήμματα που ζητούν την...ψήφο σας (αν είστε καπνιστής ή καπνίστρια).