Δήλωση του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου)
20 Σεπτεμβρίου 2023

Δήλωση του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου)

"Ξεριζωμένοι καταστροφικού πολέμου, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που ίδρυσαν την πόλη του Βύρωνα δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την ειρήνη και το δίκιο. Πολέμησαν και τον φασισμό την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, κατοπινά και την ξενοκίνητη φασιστική χούντα.

Τιμούμε την καθιερωμένη από τον ΟΗΕ Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, 21η Σεπτεμβρίου,  με αισθήματα εγρήγορσης και κινητοποίησης, τιμώντας γενικότερα  τις φιλειρηνικές παραδόσεις της Αυτοδιοίκησης, που άλλοτε διωκόταν επειδή έκανε αδελφοποιήσεις με πόλεις γειτονικών Βαλκανικών χωρών.

Σήμερα, δυστυχώς, η ειρήνη ματώνει κυρίως την Ουκρανία, από έναν πόλεμο που έχει τροφοδοτήσει πολλές κρίσεις παγκοσμίως, με βαρύτατες συνέπειες  για την Ευρώπη και τις κοινωνίες της. Ταυτόχρονα γνωρίζουν έξαρση  οι πολυδάπανοι εξοπλισμοί, των πυρηνικών συμπεριλαμβανομένων.

Γι'  αυτό, όταν λέμε ειρήνη δεν εννοούμε μόνο την απουσία πολέμου, αλλά και τις διαδικασίες αφοπλισμού προς όφελος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών δαπανών, με εξάλειψη των εντάσεων, ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σ’ αυτό στοχεύει και η Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας με τον Δήμο Σμύρνης, που συνυπογράψαμε το 2022 οι Δήμοι Βύρωνα και Καισαριανής.

Ταυτόχρονα, έχει καταστεί ζήτημα επιβίωσης για την ανθρωπότητα, η ειρήνη με την Φύση που υφίσταται διαρκή "βιασμό" από το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίζεται στη λεηλασία του οικοσυστήματος."