Το πάρκο Ανάληψης μετονομάστηκε σε
30 Δεκεμβρίου 2023

Το πάρκο Ανάληψης μετονομάστηκε σε "Άλσος Ανάληψης - Αχιλλέας Γεωργούτσος - Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του

Με μια λιτή και σεμνή τελετή, έγινε την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, η ονοματοδοσία του Άλσους της Ανάληψης, το οποίο φέρει πλέον το όνομα του ιστορικού δημάρχου Βύρωνα Αχιλλέα Γεωργούτσου. Στην εκδήλωση έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώην δημάρχου, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Δημήτρη Χριστογιάννη με ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης, υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα.

Το άλσος που πήρε το όνομα του τελευταίου προδικτατορικού δημάρχου της πόλης μας, βρίσκεται δίπλα στο εμβληματικότερο ίσως έργο του, το πρώτο εξατάξιο γυμνάσιο Βύρωνα, που εγκαινιάστηκε το 1965. Ο Αχιλλέας Γεωργούτσος πρόσφερε τα μέγιστα για δυο τετραετίες στο Βύρωνα, από το 1959 έως το1967 και παραιτήθηκε το πρωί της 21ης Απριλίου του 1967, αρνούμενος να υπηρετήσει έστω και μία ημέρα το δικτατορικό καθεστώςης

Η εκδήλωση

Την εκδήλωση συντόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Νέας Γενιάς, Λεμονιά Κλωνάρη. Αρχικά πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα Γιώργος Πλακίδας, που αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο και τον χαρακτήρα του Αχιλλέα Γεωργούτσου, τονίζοντας την οφειλόμενη τιμή του Δήμου μας «στον αγωνιστή, τον Δημοκράτη, τον ακέραιο άνθρωπο, που με την παρουσία του στα δημοτικά πράγματα, αλλά και με τον τρόπο που αποχώρησε από αυτά, όταν επιβλήθηκε η δικτατορία, τίμησε την πόλη μας και τους δημότες της».

Ακολούθησε παρέμβαση από τον Χρήστο Χριστόπουλο, στενό συνεργάτη και φίλο του Αχιλλέα Γεωργούτσου, που μίλησε για τη βιωματική σχέση που τους συνέδεε. Ο Χρήστος Χριστόπουλος ήταν άλλωστε αυτός που με μια ομάδα συνδημοτών μας, τον Δημήτρη Πετρίδη, τον Χριστόδουλο Παπαδούδη, τον Γιώργο Υφαντή, τον Στέλιο Βαγιάνο και τον Γιάννη Χρυσαλά, παρακίνησαν το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της ονοματοδοσίας του άλσους.

O Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, μετά από μια φορτισμένη συναισθηματικά αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο του Αχιλλέα Γεωργούτσου, προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του. Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο νέος Δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Λεμονιά Κλωνάρη, Κώστας Αγγέλης, Θέμης Τέγος και Μιχάλης Καραγιάννης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Βύρωνας Μπροστά", Μίλτος Μπαντής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Κλειάσιος, Λευτέρης Τριανταφύλλου, Τάσος Μαυρόπουλος, Ηλίας Βαλμάς, Ιουλία Κιούπη και ο Βασίλης Πάγκαλος, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα.