Μικρές ιστορίες για τη συνάντηση του ανθρώπινου σώματος, ενός μουσικού οργάνου και της μουσικής
Σεμινάριο σύγχρονου χορού με Νίνα Δίπλα και τον Gaspard Claus

Εμπνευσμένη από τις διδαχές του Folkwang Tanz Studio της Pina Bausch,η μέθοδος της Νίνας Δίπλα εστιάζει στο βάρος, την ενέργεια, την πνοή και την ποιότητα της κίνησης. Ο χορευτής πρέπει να προβάλει τη δική του «αλήθεια» hic et nunc, να αφουγκραστεί ουσιαστικά το σώμα του, ώστε να αποβάλει κάθε τάση μίμησης.

Η Νίνα Δίπλα φιλοξενείται για δεύτερη φορά στο Κέντρο Ντάνκαν. Αυτή τη φορά συνοδεύεται από τον βιολοντσελίστα Gaspard Claus, σε ένα σεμινάριο που εστιάζει στην τεχνική του σύγχρονου χορού και ανιχνεύει την υποστήριξή της από τη μουσική. Το μουσικό όργανο αναπνέει μαζί με τους χορευτές. Το ξύλο του, η αλογότριχα, το μέταλλο, τα υλικά που το απαρτίζουν χρησιμοποιούνται στο έπακρο των δυνατοτήτων τους. Ήχοι ακατέργαστοι εναλλάσσονται με ρυθμικά μοτίβα και λυρικές φράσεις, που υποστηρίζουν τις τεχνικές και χορογραφικές προτάσεις, μετατρέποντάς τες σε μοναδικές καταθέσεις ψυχής.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται πρακτικά με τον χορό και το θέατρο.

22-23-24 Ιανουαρίου 2010 στο Κέντρο Χορού «Ι. & Ρ. Ντάνκαν»
---------------------------------------------------

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 18.00 – 21.00
Σάββατο 23 Ιανουαρίου 12.00 – 17.30
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 12.00 – 17.30

Κόστος σεμιναρίου: 100 ευρώ

---------------------------------------------------


Νίνα Δίπλα
Η Νίνα Δίπλα είναι χορεύτρια και χορογράφος. Έζησε 14 χρόνια στη Γερμανία (Essen/Wuppertal), όπου μαθήτευσε κοντά στην Pina Βausch και υπήρξε μέλος της νεανικής της ομάδας. Το 2004 μετακόμισε στη Γαλλία. Έχει συνεργαστεί με ποικίλους χορογράφους (Pina Bausch, Susane Linke, Daniel Goldin, Rainer Behr, Raffaella Giordano, Ramon Oller, Christine Fricker, Bernd Uwe Marsan) και σκηνοθέτες (Θεόδωρος Τερζόπουλος, Tadashi Sujuki, Μαρία Γυπαράκη, Anne Alvaro, Jean Rierre Vincent, Claudia Stavinsky, Ariel Garcia Valdes).
www.ninadipla.com


Gaspard Claus
Γοητευμένος από μια συναυλία του βιολοντσελίστα Lluis Claret , ο Gaspard Claus παύει στα τρία του να τσιμπάει τις χορδές της παιδικής του κιθάρας για να δοκιμάσει τους ήχους που παράγει η επαφή τους με μια ξύλινη κουτάλα. Οι μουσικές του σπουδές ξεκινούν στο ωδείο του Perpignan, όπου διδάσκεται βιολοντσέλο δίπλα στον Michel Lefort. Παράλληλα με τις κλασικές του σπουδές εισχωρεί αργότερα, στο πεδίο της Jazz και του αυτοσχεδιασμού.
Αναπτύσσει από πολύ νωρίς μια αίσθηση του μουσικού χώρου που του επιτρέπει να συνεργαστεί σε ένα μεγάλο εύρος projects, από ηλεκτρο-ακουστική μουσική μέχρι συνοδεία χορού και ποίησης. Η μουσική του τροφοδοτείται από την εμπειρία του ως ηθοποιός αλλά και τις σπουδές φιλοσοφίας στη Σορβόννη. Έχει εμφανιστεί σε ντουέτο με τον ηλεκτρονικό μουσικό Joakim στη Σουηδία, με τον παραδοσιακό τραγουδιστή Ramona Cordova στη Βενετία, με τη χορεύτρια Buto Moeno Wakamatsu στο Ίδρυμα Boris Vian, με τον Pedro Soler στην Kammermusiksaal της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και πρόσφατα στην Αγγλία με τον Damo Suzuki.