Σήμερα το βράδυ το αφιέρωμα στο Λουκιανό Κηλαηδόνη

Σήμερα το βράδυ το αφιέρωμα στο Λουκιανό Κηλαηδόνη

Απόψε στις 20:00 στο δημοτικό κινηματογράφο "Νέα Ελβετία" η δεύτερη εκδήλωση των "Τραγουδοποιών", αφιερωμένη στα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

 

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ
 
Γεννήθηκε στην Κυψέλη. Σπούδασε αρχιτέκτονας αλλά ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα, καθώς από πολύ νωρίς τον κέρδισε η μουσική.
Παρ’ ότι ξεκίνησε μέσα στα λαϊκά ακούσματα όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί μέσα από τους συνθέτες της δεκαετίας του ’60, πολύ γρήγορα άρχισε να διαγράφει μια πιο προσωπική πορεία, η οποία είχε να κάνει τόσο με τα βιώματά του (μουσικά – κινηματογραφικά – κοινωνικά) στα χρόνια του ’50, όσο και με τη διάθεσή του να μιλήσει μια δική του σύγχρονη γλώσσα. Ήδη υπογράφοντας τη μουσική αλλά και τραγουδώντας τα «Μικροαστικά», πάνω σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη προτού ακόμα τελειώσει η δικτατορία, δίνει το προσωπικό στίγμα της γραφής του στο τραγούδι. Το 1976, ηχογραφώντας την «Μέντια λουζ», ως ένα σάουντρακ μιας υποθετικής ταινίας «φίλμ νουάρ» από τα χρόνια του ’50, θαρρείς και οριοθετεί τις μουσικές του αναφορές. Παράλληλα, κάνει αισθητή την παρουσία του στο χώρο του μουσικού θεάτρου, γράφοντας τη μουσική και τα τραγούδια για τις περισσότερες επιθεωρήσεις του «Ελεύθερου Θεάτρου» (και αργότερα της «Ελεύθερης σκηνής»).
Το 1978, στο δίσκο «Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάου μπόυ», γράφοντας πια και τους στίχους των τραγουδιών του, οδηγείται σε μια απόλυτα προσωπική μυθολογία σε ότι αφορά τον τρόπο έκφρασης των τραγουδιών του (στίχοι – μουσική – ερμηνεία). Μέχρι το 1990, ηχογραφεί τέσσερις ακόμα προσωπικούς δίσκους («Ψυχραιμία παιδιά», «Χαμηλή πτήση», «Τραγούδια για κακά παιδιά» και «Γιατί θα γίνω μαραγκός») που μεταφέρουν αυτή την τραγουδιστική μυθολογία, στα νεώτερα χρόνια και αποτελούν τον κορμό των τραγουδοποιητικών του δραστηριοτήτων.
Παράλληλα βέβαια, εξ ίσου σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητές του παίζουν η μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο αλλά και η οργάνωση ζωντανών εμφανίσεων με  απόλυτα προσωπική αντίληψη… Με αφετηρία μια συναυλία στο Θέατρο του Λυκαβηττού την «Τετάρτη 27 Ιουλίου 1982» - η εικόνα της, θα μεταφερθεί σ’ ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της εποχής – η σχέση του με τον κόσμο αλλά και η αντίληψή του για το ρόλο και τις επιλογές της ζωντανής μουσικής, θα κορυφωθούν με το «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη» -μια διοργάνωση που θα χαρακτηριστεί ως το «ελληνικό Γούντστοκ» -το καλοκαίρι του ’83.Τα κατοπινά χρόνια, αυτές οι ενασχολήσεις του, θα εξελιχθούν σε μια μεγάλη σειρά θεαμάτων, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
 
Με την φωνή του, θα μεταφέρει στην δισκογραφία από ελαφρά τραγούδια του ’50, μέχρι τραγούδια που έχουν να κάνουν με την προφορική παράδοση της γενιάς του, θα ενορχηστρώσει «αρχοντορεμπέτικα» για να τα τραγουδήσει η Βίκυ Μοσχολιού, ενώ θα φλερτάρει και θα συνυπάρξει στη σκηνή, με το περίφημο συγκρότημα της Νέας Ορλεάνης Preservation Hall Jazz Band… Τελευταία και μοναδική δισκογραφική του δουλειά με καινούργια τραγούδια από τις αρχές του ’90, «Τα φανταρίστικα». Πάνω σε τετράστιχα γραμμένα από ανώνυμους φαντάρους. Και με την συμμετοχή μιας ατέλειωτης σειράς τραγουδιστών και τραγουδοποιών στις ερμηνείες…
 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ * :
Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ (1970), ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ (1971), ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ (1973), ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (1975), ΜΕΝΤΙΑ ΛΟΥΖ (1976), ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ (1976), ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΥ (1978), ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (1979), ΧΑΜΗΛΗ ΠΤΗΣΗ (1982), ΠΑΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ (1984), ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ (1986), ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΜΑΡΑΓΚΟΣ (1990), ΦΑΝΤΑΡΙΣΤΙΚΑ (2001 και 2008 – β’ έκδοση)
 
* Περιλαμβάνονται οι πρώτες ηχογραφήσεις των δίσκων που υπογράφει ως συνθέτης ή και ως στιχουργός.
 
Ομιλητής: Γρηγόρης Ψαριανός
Τραγουδιστές: Δώρος Δημοσθένους – Ηρώ Σαία
Μουσική επιμέλεια, πιάνο: ¶ρης Βλάχος
Ακορντεόν: ¶ννα Λάκη
 
Τα τραγούδια που ακούγονται:
ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ από το δίσκο "Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ". Πρώτη εκτέλεση: Βίκυ Μοσχολιού. Ο Λ. Κηλαηδόνης το πρωτοτραγούδησε στην "Χαμηλή πτήση"
Ο ΕΡΓΕΝΗΣ Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης από τα "Μικροστικά"
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ (ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑ) Γραμμένο για την επιθεώρηση "Της Ελλάδας το κάγκελο" ("Ελεύθερη σκηνή" καλοκαίρι 1981). Πρώτη ηχογράφηση: Αφροδίτη Μάνου στο δίσκο "Χαμηλή πτήση"
ΕΝΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ από τη "Χαμηλή πτήση"
ΝΥΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ από τη "Χαμηλή πτήση"
ΚΟΜΙΚ από το δίσκο "Γιατί θα γίνω μαραγκός"
ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΤΗΣΕΙ από το δίσκο "Έίμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ"
ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ από τη "Χαμηλή πτήση"
ΤΟ ΜΑΤΣ από το δίσκο "Ψυχραιμία παιδιά!"
ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΗ ΚΟΙΜΑΤΑΙ από το δίσκο "Έίμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ"
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ γραμμένο για την επιθεώρηση "Το τραμ το τελευταίο" ("Ελεύθερο θέατρο", καλοκαίρι 1976)
ΜΗ ΧΤΥΠΑΣ Σ'ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΛΕΙΣΤΟ Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου. Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς. Από το δίσκο "Η πόλη μας"
ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ Στίχοι: Νίκος Γκάτσος. Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς. Από το δίσκο "Κόκκινη κλωστή"
 
Ώρα έναρξης της εκδήλωσης: 8.00 μ.μ
Δημοτικός Κινηματογράφος «Νέα Ελβετία»
Νέας Ελβετίας 34 & Σεβαστείας (Βύρωνας)