Τριήμερο σεμινάριο της τεχνικής Skinner με τον ¶γγλο χορευτή και χορογράφο Joe Moran

Τριήμερο σεμινάριο της τεχνικής Skinner με τον ¶γγλο χορευτή και χορογράφο Joe Moran

Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν σε συνεργασία με την ομάδα Διασπορά οργανώνουν τριήμερο σεμινάριο της τεχνικής Skinner με τον ¶γγλο χορευτή και χορογράφο Joe Moran .
 
Το Σάββατο 13 Μαρτίου ο Joe Moran θα παρουσιάσει το solo At Once, μια προσαρμογή του solo της Αμερικανίδας χορογράφου Deborah Hay, καθώς και μια lecture performance για τη συγκεκριμένη δουλειά.
 
Σεμινάριο:
Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010, ώρα:  18.00 – 21.00
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010, ώρα:  12.00 – 17.00
Κυριακή 14 Μαρτίου 2010, ώρα:  12.00 – 17.00
 
Παράσταση:
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010, ώρα 20.00
Ο Joe Moran παρουσίάζει τα solo At Once (προσαρμογή του solo της Αμερικανίδας χορογράφου Deborah Hay) και Decommission.
 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες χορευτές, σε ηθοποιούς και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το σώμα τους στην παρουσίαση της δουλειάς τους.
Το σεμινάριο θα γίνεται στα αγγλικά με δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης.
Κόστος σεμιναρίου: 100 ευρώ
 
Πληροφορίες και κρατήσεις:
Γιούλα Μπούνταλη: 6944779898  fmatka@hotmail.com
Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν: 210 7621234
 
 
Σύντομη εισαγωγή στο Skinner Releasing Technique
 
Η Skinner Releasing Technique (SRT) είναι η μια πρωτοποριακή προσέγγιση στον χορό που έχει εξελιχθεί από τη βασική αρχή ότι όταν αφήνουμε τα συνήθη κινητικά μας μοτίβα μπορούμε να κινηθούμε πιο ελεύθερα, δυναμικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η τεχνική αυτή άρχισε να δημιουργείται και να εξελίσσεται από τη δεκαετία του ’60 μέσα από μια σειρά πειραματικών δοκιμών της Joan Skinner, Αμερικανίδας χορογράφου, πρωτοπόρας στον χορευτικό αυτοσχεδιασμό και χορεύτριας στις ομάδες της Martha Graham και του Merce Cunningham. Σήμερα η Skinner Releasing Technique αποτελεί ένα αναλυτικό σύστημα εκπαίδευσης που έχει επηρεάσει βαθιά σημαντικούς καλλιτέχνες αλλά και την τέχνη του χορού παγκοσμίως. Η διακεκριμένη γηραιά κυρία του χορού, η Joan Skinner, εξακολουθεί να διδάσκει μέχρι σήμερα την SRT κάθε καλοκαίρι στο Seattle και σε διεθνή φεστιβάλ χορού, με πιο πρόσφατο αυτό του 2005 στο Impulztanz, της Βιέννης. Η Ευρώπη και η Βρετανία έχουν ενσωματώσει την SRT στην χορευτική τους εκπαίδευση σε μεγάλο βαθμό ώστε πολύ σύντομα να θεωρηθεί μια από τις καθιερωμένες τεχνικές. Το Ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης στην τεχνική SRT βρίσκεται στο Λονδίνο όπου και διεξάγεται ανά δύο χρόνια ένα εκτενές εαρινό σεμινάριο με τίτλο London Skinner Releasing Easter School.
 
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της τεχνικής οι μαθητές καθοδηγούνται, με τη χρήση ποιητικών εικόνων συνυφασμένων με μουσική και ήχους, στο να συνδεθούν με την φαντασία τους και να αφήσουν να γεννηθούν στο σώμα τους αυθόρμητες αυτοσχέδιες κινήσεις. Οι εικόνες στην τεχνική λειτουργούν σαν κιναισθητικές μεταφορές αρχών που αφορούν στην τεχνική του χορού, όπως της πολύ - αξονικής ευθυγράμμισης, της ευλυγισίας, της άρσης του σώματος και της οικονομίας στην κίνηση – πρόκειται έτσι για μια διαδικασία όπου η ανάπτυξη της τεχνικής και η αποκάλυψη της προσωπικής δημιουργικότητας έχουν ενοποιηθεί. Και είναι μοναδικό πώς στα μαθήματα της τεχνικής έμπειροι χορευτές μελετάνε δίπλα σε αρχάριους, ο καθένας δουλεύοντας στον δικό του ρυθμό.
 
Η Skinner Releasing είναι μια τεχνική χορού που στοχεύει όπως και κάθε άλλη συντεταγμένη τεχνική  στην ευθυγράμμιση, την ευλυγισία, τη δύναμη, την ταχύτητα, τη δυναμική ποικιλία, τη μουσικότητα, και τον έλεγχο της έκφρασης. Αλλά αυτή η τεχνική αποτελεί ένα σύστημα κιναισθητικής εκπαίδευσης μέσα από το οποίο εκλεπτύνεται η αντίληψη του χορευτή για το τι είναι και πώς εκτελείται αυτό που ονομάζουμε κίνηση. Οι εικόνες που δίνονται λειτουργούν σαν μεταφορές για την κιναισθητική εμπειρία αρχών της τεχνικής του χορού. Η ποιητικές εικόνες εξάπτουν τη φαντασία και έτσι ενώνεται η τεχνική με τη δημιουργικότητα. Joan Skinner, Μάιος 2005.
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε: www.skinnerreleasing.com
 
 
Πληροφορίες για την παράσταση
 
At Once25 min solo
Decommission15 min solo
 
At Once (Με την μια)
Χορογραφία: Deborah Hay
Προσαρμογή και παρουσίαση: Joe Moran
 
To At Once είναι ένα νέο σόλο της εικονοκλαστικής Αμερικανίδας χορογράφου Deborah Hay, από τα ιδρυτικές μορφές του Judson Church Theatre στην Νέα Υόρκη και ευρέως αναγνωρισμένης σαν μια από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους του μεταμοντέρνου χορού. Τον Αύγουστο του 2009, ο χορευτής Joe Moran, μαζί με άλλους 20 χορευτές από όλο τον κόσμο, δούλεψαν με την Deborah Hay για να μάθουν το νέο της έργο. Μετά από τρεις μήνες καθημερινής εξάσκησης ο Moran δημιούργησε τη δική του προσαρμογή πάνω στις ακριβείς χορογραφικές οδηγίες της Hay, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα εντελώς προσωπικό νέο έργο.
To At Once είναι ένα έντονο, ιδιοσυγκρασιακό και συχνά αστείο έργο, προκλητικό για τον χορευτή και το κοινό του με τις απαιτητικές και απελευθερωτικές κινησιολογικές ιδέες που παρουσιάζει. Το At Once είναι ένα έργο που μας καλεί «με τη μια» να ενεργοποιήσουμε την αντίληψή μας ώστε να μπορεί να αντιδρά σε πολλαπλά σημεία.
 
Decommission (Παροπλισμός)
Χορογραφία και παρουσίαση: Joe Moran
 
To Decommission είναι η καινούργια σόλο δουλειά του Βρετανού χορευτή Joe Moran. Μέσα σε ένα πλαίσιο ορθόδοξων χορογραφικών προβληματισμών και με τη χρήση λιτών θεατρικών στοιχείων, το Decommission, παντρεύει την καθαρή κίνηση με κωδικοποιημένες δράσεις καθώς και με αλλά δάνεια υλικά από παλαιότερες δουλειές του Moran, ώστε να αφήσει σιγά σιγά να γεννηθούν ερωτήματα, επιπλοκές και διακοπές στην σχέση κοινού και περφόρμερ. Το Decommission φέρνει στο φως το πολύ λεπτό παιχνίδι της αναζήτησης της παρουσίας, της απουσίας, της υποκειμενικότητας και της πολλαπλότητας, στο οποίο εμπλέκονται όλοι μέσα σε μια παράσταση.   
 
‘He expresses his own willfully deviant dance vocabulary’.
[ «Εκφράζει το προσωπικό του σκόπιμα αποκλίνων χορευτικό λεξιλόγιο».]
Lindsey Clarke, londondance.com

Joe Moran - Βιογραφικό
 
Ο Joe Moran είναι χορευτής με βάση του το Λονδίνο, καθώς και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Dance Art Foundation. Εργάζεται ως χορογράφος σε χώρους θεατρικούς, γκαλερί, δημόσιους χώρους αλλά και βίντεο. Οι πιο πρόσφατες δουλειές του είναι οι σόλο δημιουργίες Decommission καιCecilia Walking που παρουσιάστηκαν στο Summer Dance Festival το 2009. Αυτή την περίοδο περιοδεύει την δική του προσαρμογή του At Once, του νέου σόλο της Αμερικανίδας χορογράφου Deborah Hay.
 
Σαν χορευτής ο Joe έχει συνεργαστεί με πολλούς διακεκριμένους χορογράφους όπως η Deborah Hey, η Siobhan Davies (στο Bank project), η Stephanie Skura, η Kate Brown, η Florence Peake, η Gaby Agis (μέλος της ομάδας της 2001-2005) και ο Christopher House (Toronto Dance Theatre). Η πιο πρόσφατη και ανεξάρτητη δουλειά του περιλαμβάνει την χορογραφική και κινησιολογική επιμέλεια για το Venture, μια ταινία του visual artist Magali Reus, τον Νοέμβριο του 2009 και το KeepCalm & CarryOn, των Cardboard Citizens Theatre Company, τον Μάιο του 2009.
Ο Joe είναι αναγνωρισμένος δάσκαλος της Skinner Releasing Technique, την οποία διδάσκει μαζί με αυτοσχεδιασμό σε πανεπιστήμια, σχολές και χορευτικές ομάδες στην Μ. Βρετανία και διεθνώς.
 
O Joe έχει μεγάλη εμπειρία στην επιμέλεια ανάπτυξης νέων καλλιτεχνικών έργων, τέχνης δημοσίων χώρων και χορού στην υγεία. Το 2000, ίδρυσε το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα BreathingSpace: Dance-inhealth, το οποίο διευθύνει ο ίδιος σαν μέλος του Dance Art Foundation.
O Joe έλαβε το 2009 το βραβείο Rebecca Skelton Fund Award, το 2005 το Lisa Ullmann Travelling Scholarship, το 2000 ένα διεθνές βραβείο για έρευνα από το Arts Council England και 4 ερευνητικά βραβεία από το Chisenhale Dance Space, από το 2002-2007. Είναι μέλος της ομάδας επιμελητών του περιοδικού Journal of Dance and Somatic Practices και Καλλιτεχνικός Συνεργάτης στην θεατρική ομάδα Tamasha Theatre Company. Το 2005 διατέλεσε Σύμβουλος του Skinner Releasing Institute.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε: www.danceartfoundation.com