Η πόλη μας τίμησε τον Λόρδο Βύρωνα

Η πόλη μας τίμησε τον Λόρδο Βύρωνα

Εκδήλωση για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (επέτειος του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα) πραγματοποίησε στην πλατεία Αγίου Λαζάρου ο Σύνδεσμος "Μπάϊρον" για το Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα.

Η πόλη του Βύρωνα τίμησε το μεγάλο φιλέλληνα και ποιητή του οποίου φέρει το όνομα, με κατάθεση στεφάνων, τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, αλλά και με απαγγελία ποιημάτων και παραδοσιακούς χορούς από το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα. Την κεντρική ομιλία έκανε ο συγγραφέας και Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου "Mπάϊρον" Θόδωρος Καρζής.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στο πάθος με το οποίο ο Λόρδος Βύρωνας συμμετείχε και βοήθησε την Ελληνική Επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις, τονίζοντας "Χάρη στο Λόρδο Βύρωνα το όραμα των επαναστατημένων Ελλήνων ταξίδεψε στην Ευρώπη. Η φιλελληνική του ποίηση συγκίνησε ανθρώπους σε κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το όραμά του για μια ανοιχτή και φιλελεύθερη κοινωνία αποτελεί και δικό μας όραμα. Αποτελεί το όραμα της πόλης μας."

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου "Μπάϊρον" Πάνος Τριγάζης τόνισε "Το μήνυμα της ημέρας αυτής είναι πολυδιάστατο. Μπορούμε να μιλήσουμε όχι μόνο για το χτες, αλλά και για το σήμερα και το αύριο. Τα προβλήματα που κυριαρχούν στο σημερινό κόσμο και στην περιοχή μας, η πολυδιάστατη κρίση που ζουν οι κοινωνίες και το διεθνές σύστημα, φέρνουν έντονα στο προσκήνιο τις ιδέες και τις αξίες που εξέφρασε και υπηρέτησε ο Λόρδος Βύρων με τις ιδέες και την ποίησή του, αλλά και με το θάνατό του στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, στις 19 Απριλίου 1824."

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρωθυπουργός και Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, ο Πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της Unicef Λάμπρος Κανελλόπουλος, η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μενεγάκη, η Μαρία Φραγκιδάκη από την Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον Πάνος Τριγάζης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής τηs Unicef Λάμπρος Κανελλόπουλος και ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς
Ο συγγραφέας και Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον Θόδωρος Καρζής
Παραδοσιακοί χοροί από το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα