ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Ο Δήμος μας, με απόφαση του Δημάρχου Βύρωνα, ανακοινώνει το Τοπικό Σύμφωνο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται για το πρώτο δίχτυ προστασίας - πακέτο μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης για τις ευρύτερες δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας, το οποίο αποτελείται από τρεις άξονες.

Α΄ ¶ξονας
Καταργούνται οι συνδρομές για τα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου, του Αθλητικού Οργανισμού και τα τροφεία των Παιδικών Σταθμών. Συγκεκριμένα:

 1. Καταργούνται οι συνδρομές στα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου για:
  • Το Θεατρικό Εργαστήρι
  • Το Εργαστήρι Ζωγραφικής
  • Το Εργαστήρι Μουσικών Οργάνων (πιάνο, βιολί, κιθάρα)
  • Το Εργαστήρι Οικιακής Οικονομίας
 2. Καταργούνται οι συνδρομές στα Προγράμματα του Αθλητικού Οργανισμού για:
  • Αεροβική Γυμναστική
  • Μυϊκή Ενδυνάμωση
  • Διατροφολογία
  • Παραδοσιακούς Χορούς
  • Ακαδημίες Ποδοσφαίρου
  • Θεραπευτική Γυμναστική
  • Τένις
  • Δημοτικό Γυμναστήριο
 3. Καταργούνται τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
 4. Καταργούνται οι συνδρομές στα Θερινά Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης

  Όλα τα παραπάνω μέτρα αφορούν:
 •  Όσους δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 30.000 Ευρώ
 •  Τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ανεξαρτήτου εισοδήματος
 •  Τα ¶τομα με Ειδικές Ανάγκες ανεξαρτήτου εισοδήματος

  Επιμέρους λεπτομέρειες:
  • Στις νέες εγγραφές στα προγράμματα θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας για όσους μέχρι σήμερα συμμετέχουν.
  • Έχει ολοκληρωθεί η κοστολόγηση των παροχών και το ύψος των «διαφυγόντων» εσόδων από την κατάργηση των συνδρομών και τροφείων.
  • Για τη μείωση των γενικότερων εξόδων αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων για τις παραπάνω δωρεάν παροχές, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν 9 από τα 11 νομικά πρόσωπα του Δήμου, τα οποία θα ενσωματωθούν στις υπηρεσίες του Δήμου.
  • Δημιουργείται Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Συμπαράστασης (με ειδικευμένο κωδικό στον Προϋπολογισμό εσόδων του Δήμου) με πηγές χρηματοδότησης που θα προέλθουν πρωτίστως από τη μείωση κατά 20% των μισθών ή αντιμισθιών των:
  Δημάρχου Βύρωνα
  Αντιδημάρχων Βύρωνα
  Γενικού Γραμματέα του Δήμου
  Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα
  Προέδρων και Αντιπρόεδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου

  Η μείωση του 20% των μισθών και αντιμισθιών είναι πολιτική απόφαση και εναπόκειται στη βούληση του καθενός να πράξει ανάλογα με τη συνείδησή του. Οι εισφορές στο Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Συμπαράστασης θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Δήμου μας και τα έσοδα θα διατίθενται αποκλειστικά στη χρηματοδότηση των Νομικών Προσώπων που καταργούν τις συνδρομές των πολιτών στα προγράμματά τους.

Β΄ ¶ξονας 
Αφορά στην έκδοση Κάρτας Κοινωνικής Συμπαράστασης με δικαιούχους τους:

 1. Συνταξιούχους του ΟΓΑ
 2. Δικαιούχους του ΕΚΑΣ
 3. Απόρους της Πρόνοιας
 4. Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και
 5. ΑΜΕΑ

  Με την Κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης θα παρέχονται προνομιακές τιμές και εκπτώσεις στους κατόχους της σε συνεργασία με την Τοπική Αγορά του Βύρωνα.
 • Αφορά στην έκδοση Κοινωνικού Εισιτηρίου (μειωμένο κατά 50%) για όλες τις παραγωγές του Δήμου μας στο Φεστιβάλ Βύρωνα «Στη σκιά των βράχων», με δικαιούχους τους παραπάνω δημότες μας.
 • Από 1η Ιανουαρίου 2011, οι τρίτεκνες οικογένειες εξισώνονται με τις πολύτεκνες και απαλλάσσονται κατά 50% των δημοτικών τελών.

Γ ΄¶ξονας
Αφορά στη στήριξη της τοπικής αγοράς με μέτρα και πρωτοβουλίες όπως:
• Την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια για τις νέες επιχειρήσεις που θα έχουν ως έδρα την πόλη μας, στο πλαίσιο της στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας και της τοπικής ανάπτυξης.
• Την Έκδοση Οδηγού Πόλης, με σκοπό τη στήριξη της τοπικής αγοράς (από την 1η Ιουνίου 2010)
• Τη χρηματοδότηση από τον Δήμο καμπάνιας στήριξης της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς.

Η εφαρμογή των μέτρων του πρώτου άξονα ξεκινούν από την 15η Ιουνίου 2010. Τα μέτρα για τους υπόλοιπους δύο άξονες ξεκινούν το Σεπτέμβριο του 2010, έως ότου ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαβούλευση, αλλά και οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες. Η σχετική εισήγηση του Δημάρχου Βύρωνα έρχεται τις αμέσως επόμενες ημέρες σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων.

Με ανακοίνωσή του , ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:

«Τα , οικονομικάκοινωνικά, άδικα και σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και οι συνέπειες που ήδη αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή δεν μας αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω αναμονές και παθητική στάση. Ο Δήμος μας δεν θα κλειστεί σε μια φοβική αμυντική περιχαράκωση, ούτε θα σηκώσει «ψηλά τα χέρια» στα κοινωνικά άδικα μέτρα.

Επιβάλλεται να παρθούν άμεσα τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις διεξόδου από όλους τους φορείς εκπροσώπησης και ιδιαίτερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τώρα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές ανακούφισης των δημοτών μας και ειδικά των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται.

Τώρα πρέπει να βοηθήσουμε τους οικονομικούς κλάδους και τις επαγγελματικές τάξεις που δοκιμάζονται.

Τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε μια νέα τοπική παραγωγική δομή και να στηρίξουμε τις επαγγελματικές αναζητήσεις της νεολαίας μας.

Τώρα, ήρθε η ώρα ο Δήμος Βύρωνα να σταθεί αλληλέγγυος στους δημότες του. Να βρεθεί στο πλευρό όλων των πολιτών του, οι οποίοι πλήττονται από τα άδικα μέτρα, από πολιτικές του σήμερα και των παρελθόντων δεκαετιών - για τις οποίες δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη.

Σήμερα, ο Δήμος Βύρωνα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, όπως πάντα έκανε στην ιστορική του πορεία, να εφαρμόσει ένα πολύ-επίπεδο πρόγραμμα ουσιαστικής στήριξης των δημοτών που ονομάζουμε: ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Σήμερα, άμεσα, υπογράφουμε ένα νέο τοπικό κοινωνικό συμβόλαιο με όσους πραγματικά χρειάζονται στήριξη και κάνουμε όσες αλλαγές χρειάζονται για να εκπληρώσει το Δήμος μας την ιστορική λαϊκή αποστολή του. Δεν εμπιστευόμαστε και δεν μπορούμε να περιμένουμε την εφαρμογή σχεδίων, όπως ο «Καλλικράτης», που πέρα από προθέσεις και διακηρύξεις, μεταβάλλεται από εργαλείο και ευκαιρία διοικητικών τομών σε μέσο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής εις βάρος των ίδιων των πολιτών .

Η ευθύνη μας απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν παραμένει μονόδρομος. Μπορούμε να κάνουμε τους Δήμους μας μηχανισμούς πραγματικής εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών. Μπορούμε να αντισταθούμε στον καιροσκοπισμό των εκάστοτε κυβερνώντων -αυτών που αρνούνται να αντιληφθούν το πόσο άδικα είναι τα συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα. Μπορούμε να αντισταθούμε στη λογική των άδικων μέτρων και σε όσους άμεσα ή έμμεσα τα υποστηρίζουν».