Τέλος το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

Τέλος το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, ενώ προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο νέος αντικαπνιστικός νόμος δεν έχει εξαιρέσεις και μεσοβέζικες λύσεις, αλλά έχει σαφείς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Έτσι, το κάπνισμα θα απαγορεύεται χωρίς εξαιρέσεις σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας όπως καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια, ενώ θα απαγορευτεί κάθε είδος διαφήμισης ή προώθησης προϊόντων καπνού.
 
Επιπλέον, από 1η Σεπτεμβρίου καταργούνται τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες θα πρέπει να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτηρίου ή στην ταράτσα.
 
Σε καζίνο και κέντρα διασκέδασης με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ., θα δοθεί μεταβατική περίοδος οκτώ μηνών προκειμένου να συμμορφωθούν.
 
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σχετικό νομοσχέδιο, τα πρόστιμα για τους ιδιώτες, που θα «συλλαμβάνονται» να καπνίζουν, θα κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ, ενώ για τις εταιρίες, τα καταστήματα και τους οργανισμούς, που δεν τηρούν το νόμο και επιτρέπουν το κάπνισμα, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ και θα φθάνουν ακόμη και τα 10.000 ευρώ.
 
Την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων του νόμου έχει η Δημοτική   Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, ανάλογα με τους χώρους αρμοδιότητας, καθώς και οι Επόπτες Υγείας.