Ο Βύρωνας τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ο Βύρωνας τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Βύρωνα.
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, παρουσία του Δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, εκπροσώπων Σωματείων και Οργανώσεων και πλήθους κόσμου.
 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης και κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο Βύρωνα.
 
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος της πόλης μας αναφέρθηκε στο μήνυμα της ημέρας, σημειώνοντας ότι το έπος του ’40-’41 παραμένει μία από τις φωτεινότερες σελίδες της ιστορίας του έθνους μας.
 
Όπως τόνισε, «Σήμερα οι ίδιοι κίνδυνοι παραμένουν σε έναν διαφορετικό κόσμο, καθώς ζούμε τον εφιάλτη ενός παγκόσμιου οικονομικού πόλεμου, την πραγματικότητα μιας παγκόσμιας οικονομικής βαρβαρότητας και τα αποτελέσματα λάθος επιλογών πολλών δεκαετιών εντός και εκτός της χώρας μας».
 
Ο Δήμαρχος Βύρωνα αναφέρθηκε στην κατάσταση ανασφάλειας που, όπως είπε, «διαλύει αλλά και τρομοκρατεί την καθημερινότητα των λαών σε όλη την Ευρώπη» και έκανε λόγο για «πολιτικές αμφιβόλου προορισμού που μέσα από Νόμους, γραμμένους στο πόδι, κατεδαφίζουν την κοινωνική συνοχή κάθε γειτονιάς, κάθε πόλης, κάθε Δήμου και υπονομεύουν την προοπτική τους μέσα στο χρόνο».  
 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς: «Το χρέος μας, ως Έλληνες, σήμερα, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην πατρίδα μας, είναι εξίσου βαρύ, πιο επιτακτικό με αυτό που επιτελέσαμε στο παρελθόν, πιο επίκαιρο παρά ποτέ!» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «αντίσταση και αγώνας ενάντια σε κάθε τι που μας πληγώνει, μας υποτιμά και μας εκβιάζει…Έχουμε χρέος να αποτρέψουμε φαινόμενα κοινωνικής και οικονομικής βίας που γεννούν και οδηγούν στη μισαλλοδοξία, το φανατισμό και τις διακρίσεις των πολιτισμών».
 
Ο Δήμαρχος έκλεισε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από το επίκαιρο και πάντα διαχρονικό άρθρο του Γεωργίου Βλάχου με τίτλο “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!”, που δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή" την 4η Νοεμβρίου 1940 και κάλεσε όλους «Να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι! Μόνο ψηλά!».
 
Αμέσως μετά, οι μαθητές των σχολείων του Βύρωνα παρέλασαν, ενώ ορισμένοι από αυτούς προσήλθαν στην παρέλαση φορώντας μαύρα περιβραχιόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας αλλά και για τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας. Οι αντιδράσεις δεν έλειψαν και από πλευράς των πολιτών οι οποίοι με πορεία και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν έντονα ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.