"/>
8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας <br>Νίκος Χαρδαλιάς: " style="max-width:100%; width:auto;">

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Νίκος Χαρδαλιάς: "Κάθε μέρα οφείλουμε ένα "ευχαριστώ" στη γυναίκα!"

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου τιμάμε τους αγώνες των γυναικών για ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της παγκόσμιας ειρήνης. Αποδίδουμε φόρο τιμής στο γυναικείο κίνημα που κατάφερε πολλά και μπορεί ακόμα περισσότερα.
 
Η αρχή έγινε με μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας το 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που βγήκαν δυναμικά στους δρόμους διεκδικώντας ίσα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
 
Τα χρόνια που ακολούθησαν η ίδια ημερομηνία επιλέχθηκε από τις γυναίκες ανά τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και να ζητήσουν ισότητα. Το 1908, 15.000 γυναίκες παρέλασαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, με αίτημα για λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αποδοχές και δικαίωμα ψήφου. Το σύνθημά τους, «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και την καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Η άτυπη μέχρι τότε ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε επίσημα στις 8 Μαρτίου του 1909 στις ΗΠΑ, ενώ δύο χρόνια αργότερα καθιερώθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
 
Σε δήλωσή του για τη σημερινή ημέρα, ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρει: «Σήμερα, αλλά και κάθε μέρα που ξημερώνει, τιμάμε τη γυναίκα και τους αγώνες της για ισότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Τιμάμε τη μάνα, την αδερφή, τη νοικοκυρά, τη σύντροφο, την εργαζόμενη, τη φίλη. Τιμάμε όλες τις γυναίκες που καθημερινά καλούνται να ανταποκριθούν σε έναν πολλαπλό ρόλο και τα καταφέρνουν. Αναγνωρίζουμε την αξία τους, επιβραβεύουμε το έργο τους και είμαστε πάντα αρωγοί στην προσπάθειά τους να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Γι΄αυτό σήμερα, αλλά και κάθε μέρα, οφείλουμε να πούμε ένα «ευχαριστώ» στη γυναίκα που μας έδωσε ζωή, στη γυναίκα που είναι πάντα στο πλάι μας, στη γυναίκα συνεργάτη, στη γυναίκα συμπαραστάτη. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να εμπιστευόμαστε και να δίνουμε στις γυναίκες τις ευκαιρίες που τους αξίζουν. Και στην προσπάθειά τους να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, ας είμαστε δίπλα τους και όχι μπροστά τους».