Σεμινάριο σύγχρονου χορού και τεχνικής Μια προσέγγιση της τεχνικής του lift
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν

Το lift είναι μια μεταφορά. Το lift είναι μια κατανομή. Το lift είναι μια αντίληψη του κόσμου. Tο κέντρο μας είναι η οντολογική μας ιστορία.
 
Tο να «σηκώνεις» τον άλλο και να σε «σηκώνει» ο άλλος αποτελεί μια ποιητική ιστορία, που αναφέρεται στην ανθρώπινη μας υπόσταση, η οποία εξαρτάται από τη βαρύτητα της γης, αλλά και από τις διαπροσωπικές σχέσεις που δημιουργούμε.
 
Η αποσαφήνιση των όρων «βάρος του σώματος» ή «μετάθεση του βάρους του σώματος» σε βιωματικό και θεωρητικό επίπεδο επιτρέπουν να προσεγγίσουμε ουσιαστικά το lift και να συνειδητοποιήσουμε τις εύθραστες ισορροπίες και τους κανόνες που το διέπουν.
 
Το 2011 η Jessica Ηénou χρησιμοποίησε το lift ως παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο-εργαλείο σε ποικίλα μέρη και υπό διαφορετικές συνθήκες: στη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Γαλλία και την Αργεντινή, με ερασιτέχνες σε σχολές, με επαγγελματίες του θεάτρου και του χορού. Σταδιακά λοιπόν συστηματοποίησε μια μέθοδο που αποκωδικοποιεί το lift μέσω μιας ξεκάθαρης, απλής και ήρεμης προσέγγισης.
 
H Jessica Hénou είναι γαλλίδα χορογράφος, χορεύτρια και εκπαιδεύτρια. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Paris VIII και του Εθνικού Κέντρου Χορού (Centre National de Danse), εργάστηκε και έζησε τα τελευταία 15 χρόνια στην Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Το 2010 ως προσκεκλημένη βοηθός χορογράφος συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο του Τόκιο. Το 2011 η καριέρα της αποκτά μια πιο ουσιαστική διεθνή διάσταση: παρουσιάζει το χορογραφικό της έργο σε διάφορα φεστιβάλ της Βραζιλίας, προσκεκλημένη στην Αργεντινή δημιουργεί ένα καινούριο έργο για τη Ομάδα Χορού της πόλης Bahia Blanca, ενώ το τέλος του έτους την βρίσκει στην Αφρική, όπου δημιουργεί στην Ouagadougou ένα έργο για χορευτές και ηθοποιούς από τη Μπουρκίνα-Φάσο. Το 2012 προγραμματίζει να εργαστεί και να παρουσιάσει τη δουλειά της στην Ασία, την Αφρική και τη Γαλλία.
 
Στην Ελλάδα έχει χορέψει για τις χορογράφους Βάσω Γιαννακοπούλου και Αθηνά Βάχλα, έχει συνεργαστεί με τους μαθητές της –αλλά και δημιουργούς από ποικίλα πεδία- σε καινοτόμα χορογραφικά projects. Το 2009 το έργο της Μπολερό αποτέλεσε το πρώτο ερευνητικό έργο ενός σύγχρονου χορογράφου ξένης υπηκόοτητας που επιχορηγήθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
 
Κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων που έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα, η Hénou ανέπτυξε μια στενή επαγγελματική σχέση με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, με το οποίο μοιράζεται κοινές αισθητικές απόψεις και το ίδιο ενδιαφέρον για την έρευνα και τις καινοτόμες προσεγγίσεις.
 
Πρόγραμμα:
Σάββατο (18.30-21.30) και Κυριακή (14.00-18.00) 17 και 18 Μαρτίου 2012
Σάββατο (14.00-18.00) και Κυριακή (14.00-17.00) 24 και 25 Μαρτίου 2012
Κυριακή 25 Μαρτίου : 17.30 παρουσίαση στο κοινό
Τιμή: 70 Ευρώ
 
 
Κέντρο Μελέτης Χορού «Ι. & Ρ.Ντάνκαν»
Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου , 162 32 Βύρωνας
Τ: 210 7621234