Νέο 48ωρο λουκέτο στους Δήμους 12 και 13 Σεπτεμβρίου με απόφαση της ΚΕΔΕ

Νέο 48ωρο λουκέτο στους Δήμους 12 και 13 Σεπτεμβρίου με απόφαση της ΚΕΔΕ

Σε νέα διήμερη αναστολή της λειτουργίας τους προχωρούν οι Δήμοι της χώρας την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, μετά την πρόσφατη απόφαση που ελήφθη στο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ως αντίδραση στις νέες περικοπές κατά 30% στους ήδη μειωμένους κατά 60% πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία και συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη 1 το μεσημέρι. Νωρίτερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.
 
Την Πέμπτη στις 10 το πρωί, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών της Βουλής, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα ενημερώσει τους εκπροσώπους της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης που οδηγούν τους Δήμους σε κατάρρευση.
 
Στη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αναφέρονται τα εξής:
 
Τι ζητάει η Κυβέρνηση από τους Δήμους;
 
Η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30% -που ήδη είναι μειωμένες κατά 60% την τριετία 2009 -2012 ­επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και την ακύρωση του κοινωνικού της ρόλου.
 
Οι νέες μειώσεις στην Κρατική χρηματοδότηση:
 
- Απειλούν όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης (Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Δημοτικά Ιατρεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ κ.α.), τις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος, τη συντήρηση Σχολείων, Παιδικών Χαρών, Πλατειών, τις υποδομές και τις δράσεις στους τομείς Πολιτισμού και Αθλητισμού.
- Οδηγούν τους Δήμους σε αδυναμία πληρωμών των εργαζομένων και σε αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών τους.
 
Οι Δήμαρχοι γνωρίζουμε πολύ καλά την άσχημη οικονομική κατάσταση, που βρίσκεται η χώρας μας.
 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο Υπουργείο ή Δημόσιο Φορέα στην εξοικονόμηση χρημάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Τι έχουν κάνει οι Δήμοι έως σήμερα;
 
          Από το 2009 η μείωση της κρατικής επιχορήγησης φτάνει στο 60%.
          Από 01.01.2011 οιΔήμοι έχουν μειωθεί από 1.034 σε 325, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα από 5.880 σε 1.138, οι αμοιβές των αιρετών κατά 54% καθώς και πολλές άλλες ακόμα μειώσεις που έχουν επιβληθεί και οδήγησαν σε πολύ σημαντικές περιστολές δαπανών.
 
Μειώσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα Υπουργείο ή Οργανισμό ή Φορέα του Δημοσίου.
 
Εάν αυτό είχε γίνει στο σύνολο του Κράτους, η γενική κατάσταση της χώρας θα ήταν καλύτερη και δεν θα υπήρχε ανάγκη για πρόσθετα επώδυνα μέτρα.
 
Γιατί κάνουμε τις κινητοποιήσεις μας;
 
Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και στη χώρα να διατηρήσουμε τις βασικές προνοιακές και κοινωνικές παροχές οι οποίες διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.
 
Γι' αυτό αποφασίσαμε:
 
- Διήμερη αναστολή λειτουργίας των Δήμων την Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012.
- Συγκέντρωση -Πορεία και Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και το Προεδρείο της Βουλής.
 
Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι κινητοποιήσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών, είναι μεν σημαντικά, αλλά θεωρούμε ότι είναι ελάχιστα σε σχέση με την ολοκληρωτική κατάρρευση των Δήμων.
 
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΤΕ. ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΤΕ.