Κέντρο Ντάνκαν: ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με αφορμή τα 110 χρόνια του «Ναού του Χορού»

Κέντρο Ντάνκαν: ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με αφορμή τα 110 χρόνια του «Ναού του Χορού»

Mε την απονομή βραβείου χορού σε μία προσωπικότητα του χώρου, το οποίο θεσπίζεται σε σταθερή βάση από το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το Κέντρο με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την πρώτη επίσκεψη των Ντάνκαν στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώθηκε με την επιλογή της τοποθεσίας, το σχεδιασμό και το κτίσιμο του ιστορικού «Ναού του Χορού», όπου στεγάζεται το σημερινό Κέντρο Ντάνκαν.
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Κέντρο παραδίδει αυτή την εβδομάδα μαθήματα χορού σε παιδιά, ενώ την Παρασκευή 10.30 – 11.30 π.μ. θα γίνει μάθημα σε άτομα τρίτης ηλικίας. Παράλληλα, διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες και θεωρητικοί του χορού (Barbara Kane - Μεγάλη Βρετανία, Francoise Rageau και Johanna Giot - Γαλλία, Minna Haukke – Φινλανδία, Σάντρα Βούλγαρη, Μαρία Γοργία, Τάσος Καραχάλιος, Πωλίνα Κρεμαστά, ¶ρτεμη Λαμπίρη, Κωνσταντίνος Μίχος, Γιάννης Νικολαΐδης, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Μέντη Μέγα, Βαγγέλης Τελώνης, Ιωάννα Τζαρτζάνη, Στεριανή Τσιντζιλώνη) παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις, διαλέξεις, εικαστικές εγκαταστάσεις και προβολές και διοργανώνουν συζητήσεις.
 
Στόχος των εκδηλώσεων είναι να δοθεί η ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να προσεγγίσει δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες της ιστορίας του σύγχρονου χορού και της τέχνης, την Ισιδώρα και τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν, να δημιουργηθούν νέες οπτικές του έργου και της φιλοσοφίας των Ντάνκαν στην επαγγελματική χορευτική κοινότητα και να διαμορφωθεί μια νέα δυναμική στην έρευνα για ιστορικά πρόσωπα του μοντέρνου χορού, το έργο και την εποχή τους.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία του Κέντρου Ντάνκαν με το Κέντρο Τεχνών της Φραγκφούρτης «Moussonturm» και το Ινστιτούτο Goethe θα καταστήσει δυνατή την παρουσία δύο νέων χορογράφων (Bill Bultheell - Βέλγιο και Uri Τurkenich - Σουηδία), οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου έργου για την Ισιδώρα Ντάνκαν
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
 
Σάββατο 1 Ιουνίου, 7:30 μ.μ.
 
- Χορογραφίες: Έξι νέοι χορογράφοι, πλαισιωμένοι από μια ομάδα performers, μουσικών, ηθοποιών και σκηνογράφων, παρουσιάζουν στις 7:30 το απόγευμα, 6 μικρές χορογραφικές συνθέσεις, εμπνευσμένες από τη σκέψη της Ισιδώρας Ντάνκαν, έτσι όπως αποτυπώνεται στο κείμενό της «Ο χορός του μέλλοντος».
 
- Διαλέξεις: Τρεις διαλέξεις για: α) τον τρόπο που οι Αθηναίοι της αρχής του 20ου αιώνα αντιμετώπισαν τους Ντάνκαν (Μέντη Μέγα), β) ζητήματα ελληνικότητας και αυθεντικότητας που απορρέουν από το έργο της Ντάνκαν (Δρ. Ιωάννα Τζαρτζάνη και γ) το αρχαιοελληνικό ιδεώδες ως κυρίαρχη τάση στην αρχή του 20ου αιώνα (Δρ. Στεριανή Τσιντζιλώνη).
 
- Διάλεξη – παράσταση: Ο Κωνσταντίνος Μίχος παρουσιάζει «Την ημέρα που δεν φίλησα την Ισιδώρα Ντάνκαν».
 
Κυριακή 2 Ιουνίου, 7.30 μ.μ.:
 
- Απονομή βραβείου χορού: Το Κέντρο Ντάνκαν θεσπίζει τη βράβευση, σε σταθερή βάση, μιας προσωπικότητας του χώρου, ως διάκριση για την προσφορά της στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα.
 
- Παρουσίαση – παράσταση: Οι χορεύτριες και παιδαγωγοί Barbara Kane και Francoise Rageau παρουσιάζουν τέσσερις χορογραφίες της Ισιδώρας Ντάνκαν, τριών πρώιμων έργων και ενός από την τελευταία επαναστατική περίοδο, που αποδίδουν την εξέλιξη στο ύφος και τη δημιουργία.
 
- Διαλέξεις: Η Γαλλίδα ηθοποιός και ερευνήτρια Johanna Giot μιλά για τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν και η Barbara Kane δίνει διάλεξη με θέμα «Δίνοντας σχήμα στο παρελθόν μας».
 
- Offering – Προσφορά: Μια δημιουργία της Σάντρας Βούλγαρη πάνω σε μουσική από το έργο του Μαξ Ρίχτερ «Four Seasons of Vivaldi Recomposed».
 
- «On movement»: παρουσίαση της video εγκατάστασης της Φινλανδής εικαστικού Minna Haukka «On movement»,  ένα πορτραίτο της Barbara Kane ως ερμηνεύτριας του πνεύματος της εποχής της Ντάνκαν, ένα έργο που δοκιμάζει τη σημασία και τον ρόλο μιας χορεύτριας σαν την Kane στη σύγχρονη εποχή.