Πρότυπο το Κέντρο Υγείας του Δήμου Βύρωνα

Τέσσερα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου, στη χώρα μας.

Την εκδήλωση των γενεθλίων, χαιρέτισε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το Κέντρο Υγείας του Βύρωνα αποτελεί πρότυπο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Τα στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν, τα χρησιμοποιούμε πολύ καιρό τώρα για να πείσουμε για τη χρησιμότητα των Κέντρων Υγείας στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης», σημείωσε ο κύριος Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε ότι το παράδειγμα του Βύρωνα, αποτελεί πρωτόλειο του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όπου ζητούμενο είναι οι υπηρεσίες κοντά στον πολίτη με την ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους και το προσωπικό του Κέντρου καθώς και στην πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη που προσφέρει ο Δήμος Βύρωνα.

Να αξιοποιήσει το παράδειγμα του Βύρωνα, το οποίο αποδεικνύει την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, κάλεσε την Πολιτεία, ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι παρά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του Κέντρου, ο πήχης παραμένει ψηλά. «Είναι στρατηγική επιλογή της διοίκησης της Δημοτικής Αρχής να προωθηθεί η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη προς τους πολίτες, καθώς σε ποσοστό 10% εκείνων που εξυπηρετήθηκαν από το Κέντρο Υγείας ήταν ανασφάλιστοι.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ανάργυρος Μαργιόλης, μέσα σε ένα χρόνο οι χρήστες του Κέντρου Υγείας Βύρωνα αυξήθηκαν κατά 118%! Κατά τη συνολική διάρκεια λειτουργίας του Κέντρου, το επισκέφθηκαν 154.527 πολίτες και από αυτούς, 70.277 επισκέφθηκαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών.Συνολικά, μόλις 3,99% των πολιτών που επισκέφθηκαν το Κέντρο, παραπέμθησαν σε νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση ή νοσηλεία.

 

«Η φροντίδα του προσφέρει το Κέντρο Υγείας του Βύρωνα, είναι προσωποποιημένη και ιδιαίτερα το εισπράττουν αυτό τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας και τα παιδιά, ειδικά εκείνα που χρήζουν ειδικής αγωγής και ιατρικής παρακολούθησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Μαργιόλης ενώ έκανε αναφορά στο εκπαιδευτικό αλλά και επιστημονικό έργο του Κέντρου και εξήγγειλε τη δημιουργία του Πρώτου – παγκοσμίως- Προηγμένου Συστήματος Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας, με πιλοτική εφαρμογή σε 4 σπίτια, με τηλεδιάσκεψη.

Οι χρήστες του Κέντρου Υγείας, σε ποσοστό 71,60%, προέρχονται από το Δήμο Βύρωνα, ενώ ακολουθούν ο Δήμος της Αθήνας με 14,21% και ακολουθούν οι κοντινοί Δήμοι Καισαριανής, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Υμηττού, Ζωγράφου, Δάφνης και Νέας Σμύρνης και σε ποσοστό 1% από άλλες περιοχές.Την εκδήλωση των γενεθλίων τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων: Ο Αντιδήμαρχος Υγείας Χρ. Γώγος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Χρ. Στεφανάδης, ο Διοικητής και ο Αν. Διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Δ. Βανδώρος και Δ. Βαρβιτσιώτης, ο Διοικητής και ο Αν. Διοικητής της 1ης Υ.Π.Αττικής Γ. Σαρειδάκης και Αν. Ανόπουλος, πολλοί καθηγητές Ιατρικής και εκπρόσωποι επαγγελμάτων Υγείας από ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παρών και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο Δήμαρχος Κερατσινίου Φ. Μελάς, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα, εκπρόσωποι νομικών προσώπων και φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό: