30 Ιανουαρίου 2016

Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

 30 Ιανουαρίου, γιορτή της Παιδείας και αφορμή για πολλές σκέψεις και συναισθήματα. Η Παιδεία είναι (οφείλει να    είναι!) μια από τις πιο δυναμικές παραμέτρους της κοινωνίας μας. Είναι (οφείλει να είναι!) η καρδιά που καθαρίζει και    ανανεώνει το αίμα που χρειάζεται σε ολόκληρο το κοινωνικό κορμί. Είναι (οφείλει να είναι) το εργαστήρι που ανοίγει το  παράθυρο σε οράματα, δυναμώνει τους νέους ανθρώπους να τα παλέψουν, χτίζει την εμπιστοσύνη ότι κάθε αγώνας  έχει νόημα.
 
 Δεν είναι αφηρημένα και ουτοπικά συνθήματα όλα αυτά. Είναι το έργο των εκπαιδευτικών μας και των μαθητών τους,  είναι οι κόποι των οικογενειών τους. Με σεβασμό τιμάμε την αναντικατάστατη συμβολή όλων, και υποσχόμαστε να  συμπορευόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, σε κάθε ταξίδι τους.
 
 Δεν αγνοούμε ότι οι δυσκολίες και οι στεναχώριες είναι πολλές, αλλά κάθε βάρος χρειάζεται να δυναμώνει το πείσμα  για δημιουργική δουλειά, μακριά από την απόγνωση και την απάθεια.
 
 Με σύμβολο τους Τρεις Ιεράρχες, τις τρεις συγκλονιστικές προσωπικότητες που συγκρούστηκαν με τους ολιγάρχες της  εποχής τους και υπηρέτησαν τη γνώση και την πολύπλευρη μόρφωση, η γιορτή φέρνει στο προσκήνιο τις αξίες που πρέπει να συνοδεύουν τους αγώνες για την Παιδεία: Την κοινωνική δικαιοσύνη, το πάθος για ελευθερία, την κριτική σκέψη και την παγκόσμια αδερφοσύνη των ανθρώπων. Σε καιρούς που οι κραυγές της μισαλλοδοξίας, του σκοταδισμού και του άδικου παγκόσμια δυναμώνουν, η φωνή όσων κοπιάζουν για την αλληλεγγύη, την ομορφιά και τη χαρά της ζωής, οφείλει να γίνει δυνατότερη.
 
Το οφείλουμε στον τόπο μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας!