Ανάμεσα στον ψίθυρο των δέντρων ήρθαν οι μνήμες...

Τρισάγιο και κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι με τις φλόγες στον  Υμηττό πριν από 10 χρόνια, στις 22 Ιουλίου 1998, τελέστηκε το πρωί στο μνημείο, στο χώρο της θυσίας τους, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Προκόπη Παυλόπουλου και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Χρέος μας είναι να μην σας ξεχάσουμε ποτέ», υπογράμμισε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει τιμώντας εκείνο για το οποίο αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι τη φύση, τη ζωή, το ίδιο το κοινωνικό σύνολο. Ο κύριος Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι από πλευράς πολιτείας λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αθανάσιος Κοντοκώστας, τιμώντας τα τέσσερα παλικάρια που εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην προσπάθεια τους να τις ανακόψουν (οι πυροσβέστες: Δ. Μαλούκος, Θ.Μαυροειδής, Α.Διαβόλης και ο εθελοντής Δ. Καραμολέγκος) υποσχέθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της χώρας και διαρκή αγώνα για την προστασία από την πύρινη λαίλαπα.

Παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός ΕΣΔΔΑ Παν. Χηνοφώτης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιαν. Μουσάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Ηλιούπολης Ι. Αναγνώστου,  δήμαρχοι και εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης από τους 15 δήμους- μέλη του Σ.Π.Α.Υ., καθώς και συγγενείς των θυμάτων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κύριος Χαρδαλιάς αναγνωρίζοντας στους συγγενείς ότι «κανένα μνημόσυνο δεν απαλύνει τον πόνο τους», υπογράμμισε ότι η «θυσία των 4 αποτελεί δέσμευση τιμής για τη συνεχή προστασία του Υμηττού». "Ο Σ.Π.Α.Υ.", σύνεχισε, "οι δήμαρχοι και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τόσο με τη φυσική τους παρουσία, όσο και  με θεσμικές προτάσεις όπως είναι μεταξύ άλλων η ανακήρυξη του Υμηττού σε Εθνικό Πάρκο, ή ίδρυση Δασαρχείου στον Υμηττό. Η υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα θωρακίσει τον Υμηττό απέναντι σε κάθε επίδοξο εχθρό.