Προγράμματα «¶θλησης για όλους» από τον Οργανισμό Πολιτισμού - Αθλητισμού Δήμου Βύρωνα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2014-15

από 15/09 οι εγγραφές στα εργαστήρια

Αθλητισμός

Ο Βύρωνας πρωταγωνιστής στον αθλητισμό.

Πολιτισμός

Ο Βύρωνας στηρίζει και προάγει τον πολιτισμό

Ο Δήμος Βύρωνα, σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Βύρωνα, διοργανώνουν πολιτιστικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Δήμος Βύρωνα, σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Βύρωνα, διοργανώνουν κινηματογραφικό αφιέρωμα, έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο “Στέκι Νεολαίας” του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Βύρωνα, (Βαϊνδηρίου 32, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Ταπητουργείο) τις εξής ημέρες και ώρες:

 

  • 23 Νοεμβρίου, 20.00: Προβολή της ταινίας “Το σπίτι με τους κορυδαλλούς”

  • 25 Νοεμβρίουμ 20.00: Προβολή του ντοκυμαντέρ “Αγέντ”

  • 27 Νοεμβρίου, 21.00: Προβολή της ταινίας “Τα τατουάζ της γιαγιάς μου”

  • 29 Νοεμβρίου, 20.00: Προβολή του ντοκυμαντέρ “Screamers”

EΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρονιά από τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Η ατιμωρησία της αποτρόπαιας αυτής πράξης, η οποία στιγμάτισε την παγκόσμια ιστορία καθώς θεωρείται η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, στάθηκε ο προάγγελος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919 όπως και αυτής των Ασσυρίων λίγα χρόνια αργότερα με τον ίδιο πάντα θύτη, καθώς οι Τούρκοι αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται, ως τον πλέον αποτελεσματικό για την επίλυση των οποίων διαφορών με τους γείτονες τους.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της επετείου ο Δήμος Βύρωνα και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Τ.Ο. Καρέα, τιμώντας την μνήμη των αθώων θυμάτων συνδιοργανώνουν εβδομάδα Αρμενικών ταινιών αφιερωμένες στην Γενοκτονία.

Ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη ενός λαού, γιατί λαοί δίχως μνήμη είναι λαοί δίχως μέλλον.

-------------------------------------------------------------------

Λίγα λόγια για τις ταινίες και τα ντοκυμαντέρ:

 

Η φάρμα με τους κορυδαλλούς (The Lark Farm) / 2007
Αληθινή ιστορία/ Από το βιβλίο της Αντωνία Αρσλάν
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Αφοι Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι
Ηθοποιοί: Πας Βέγκα, Μορίτς Πλιπεντρέου, Αρσινέ Χαντζιάν, Τσέκι Κάριο, Μουχαμέντ Μπάκρι.

1915: Η οικογένεια Αβακιάν ετοιμάζεται να υποδεχτεί το μεγάλο της γιό που σπουδάζει στην Ιταλία. Ο τοπικός ταγματάρχης είναι φίλος της οικογένειας, ωστόσο υποχρεούται να εκτελέσει τις διαταγές. Όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειας εξολοθρεύονται ενώ οι γυναίκες ακολουθούν τον δρόμο της εξορίας και υποβάλλονται σε απάνθρωπα βασανιστήρια. Ο μικρός γιος πηγαίνει μαζί τους μεταμφιεσμένος σε κορίτσι. Ο Γιουσούφ ερωτεύεται τη Νουνίκ και της φέρεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, ανθρώπινα. Είναι αντίθετος με αυτό που συμβαίνει. Κάποιοι καταφέρνουν να σωθούν...

Αγέντ (Aghet) / 2010
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Έρικ Φρίντλερ

Πολυβραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο ντοκιμαντέρ που προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους Τούρκους της Γερμανίας. Βασισμένο σε αναφορές αυτοπτών μαρτύρων Ευρωπαίων και Αμερικανών που εργάζονταν στη Μέση Ανατολή την εποχή της γενοκτονίας, καθώς και Αρμενίων επιζώντων και άλλων μαρτύρων με τη φωνή σύγχρονων Γερμανών ηθοποιών. Το οπτικό υλικό περιέχει κρυφά τραβηγμένες φωτογραφίες από τις «πορείες θανάτου», τις τούρκικες θηριωδίες και τα βάσανα των αρμενικών εκτοπίσεων.
 

Το τατουάζ της γιαγιάς μου (Grandma's Tattoos) / 2011
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σουζάν Χαρνταλιάν

Η Σουζάν Χαρνταλιάν πραγματοποιεί ένα ταξίδι στην ιστορία της οικογένειάς της για να ερευνήσει τη φρικτή ιστορία του παράξενου τατουάζ της γιαγιάς της. Αποκαλύπτει την ιστορία των Αρμενισσών στη Γενοκτονία. Λίγες τολμούν να μιλήσουν για τη φρίκη των βιασμών και του στιγματισμού των νεαρών κοριτσιών από την τουρκική απανθρωπιά. Η ντροπή και η σιωπή καλύπτουν σχεδόν τα πάντα.


Screamers / 2006
Σκηνοθεσία: Κάρλα Γκαραμπετιάν

Ντοκυμαντέρ της Κάρλας Γκαραμπετιάν, όπου ακολουθεί την περιοδεία του διεθνούς φήμης συγκροτήματος System Of a Down σε Ευρώπη και ΗΠΑ, επισημαίνωντας την φρίκη των γενοκτονιών που ξεκίνησαν στην Αρμενία το 1915 και συνεχίζονται έως και τις μέρες μας στο Νταρφούρ.

 
---------------------------------

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Ευαγγελικής Σχολής 26 & Β. Ηπείρου
τηλ: 210 7609340-350
fax:210 7664440
E-mail: info@opadb.gr