25–26 Απριλίου 2026 – ΕΧΗΙΒΙΤΙΟΝ – Διήμερο εκδηλώσεων στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν στο πλαίσιο προγράμματος MATCH

29 Απριλίου 2026

Με ιδιαίτερα ζωντανό ενδιαφέρον και συμμετοχή και στο πλαίσιο των δημόσιων εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος MATCH – Mediterranean As The Climate Hotspot πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν το πρόγραμμα παρουσίασης της έρευνας και του καλλιτεχνικού έργου των resident artists Annalisa Zegna και Garance Maurer και της Βιτόρια Κωτσάλου. Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία Κ.Α.Π.Η. Βύρωνα υπό τη διεύθυνση της Γιώτας Σανγβινάτσου.

Κεντρικό σημείο αναφοράς αποτέλεσε ο κοινοτικός κήπος στο Τμήμα Μελέτης Χορού Ι.& Ρ. Ντάνκαν, ο οποίος, μαζί με άλλους αντίστοιχους χώρους στο δίκτυο, λειτουργεί ως πεδίο συνάντησης ανθρώπων και ομάδων μέσω καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και κοινοτικών πρακτικών, προτείνοντας νέες μορφές σχέσης με το περιβάλλον.

Οι παρουσιάσεις πλαισιώθηκαν από συζητήσεις, αναγνώσεις, πρακτικές ανταλλαγής, χειρωνακτικές πρακτικές, κινητικά παιχνίδια και εργασίες κήπου.

Η συμβολή της τοπικής κοινότητας, παιδιών και μεγάλων, και οι δράσεις που συνδύασαν την καλλιτεχνική δημιουργία με τον στοχασμό γύρω από την κλιματική αλλαγή και τη συλλογικότητα.

Το πρόγραμμα Match, το οποίο εξελίσσεται τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο σε συνεργασία με δίκτυο πόλεων της Μεσογείου, διερευνά τη σχέση του μεσογειακού χώρου με την κλιματική κρίση, επιχειρώντας να μετατρέψει την περιβαλλοντική πρόκληση σε αφετηρία συλλογικής σκέψης και δράσης.

Το διήμερο ανέδειξε τη Μεσόγειο ως κοινό τόπο αλλά και ως πεδίο περιβαλλοντικής πρόκλησης, φωτίζοντας τρόπους συλλογικής και δημιουργικής ανταπόκρισης μέσα από την τέχνη, την έρευνα και τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.