ΤΟ ΟΡΑΜΑ


Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η γνώση του παρελθόντος μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τη θέση μας στο παρόν και μας παρέχει πολύτιμα εφόδια για να σχεδιάσουμε την πορεία μας στο μέλλον. Η κοινωνία του Βύρωνα έχει ανάγκη από ένα φορέα διασφάλισης της μνήμης που θα αναδεικνύει την αφετηρία της πόλης, τον πολιτισμό των πρώτων κατοίκων της και την ιστορική πορεία που διαμόρφωσε τον χώρο και την ταυτότητα των πολιτών του.

Η ίδρυση του Μουσείου Ιστορίας του Δήμου Βύρωνα αποσκοπεί να προσφέρει στην πόλη μας τον χώρο, όπου μπορεί ο πολίτης
 
·         να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης,
·         να βιώσει την ιστορική της πορεία,
·         να ερευνήσει και να πληροφορηθεί για το παρελθόν,
·         να εμπιστευθεί τα κειμήλια και τα τεκμήρια για την ιστορία της δικής του οικογένειας,
·         να ψυχαγωγηθεί,
·         να αναστοχαστεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης.
 
Το Μουσείο Ιστορίας του Δήμου Βύρωνα φιλοδοξεί να διαφυλάξει την μνήμη και τα υλικά και άυλα στοιχεία της προσφυγικής, προοδευτικής και αγωνιστικής παράδοσης της πόλης. Να διασώσει, να διατηρήσει και να προβάλει το πολιτιστικό απόθεμα του Βύρωνα, όπως αυτό προκύπτει από τη ζωή και το έργο των πολιτών του. 
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 
Η πόλη μας ξεκίνησε από τον πρώτο προσφυγικό συνοικισμό που χτίστηκε στην Αθήνα για τα θύματα  της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 και μεταφέρει μέσα στο χρόνο τον πολιτισμό και την ιδιαίτερη ταυτότητα των πρώτων κατοίκων της, Μικρασιατών, Ποντίων και Θρακιωτών.
 
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, Βυρωνιώτες και Βυρωνιώτισσες συμμετείχαν μαζικά στο αντιστασιακό κίνημα ενάντια στη φασιστική κατοχή. Δίνοντας δεκάδες θύματα, ο Βύρωνας αναδείχθηκε σε σύμβολο Αντίστασης και αγώνα για τη Λευτεριά και τη Δημοκρατία.
 
Στα δύσκολα χρόνια της ανασυγκρότησης της χώρας μετά το 1950 η κοινωνία του Βύρωνα συνέχισε την παράδοση της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μέσα από τις συλλογικές δράσεις, οργανωμένες σε σωματεία ή άτυπα στις γειτονιές και τις παρέες.
 
Αυτή η ιστορία, η προσφυγική μικρασιατική κληρονομιά και ο ιδιαίτερος πολιτισμός του Βύρωνα βρίσκει στο Μουσείο Ιστορίας του Βύρωνα το σπίτι που αναζητούσε από το 1995.
 
Ένα Μουσείο που επιθυμεί να εκφράσει ό,τι μοιραζόμαστε όλοι μαζί από το παρελθόν μας και ό,τι μας προικίζει η ιστορία για το μέλλον μας.